Skip to main content

Werkloos geworden ?

Werkloos of werkloos geworden….. en nu……., Tips voor het solliciteren.

Ben of wordt je binnen kort werkloos dan is het verstandig om zo snel mogelijk een WW uitkering aan te vragen bij het UWV werkbedrijf voor heen het CWI. Dit doet uw via internet op de website van het UWV . Heb je thuis geen internet of computer dan kunt uw naar het UWV toe gaan om daar via de computer een uitkering aan te vragen. Daar zitten ook medewerkers die uw kunnen helpen met de aanvraag van een WW uitkering. Echter zitten er aan de uitkering wel wat regels verbonden, de uitkeringsinstantie beter bekend al UWV bekijkt of uw recht hebt op een WW uitkering.

WW uitkering aanvragen
Wil je een WW uitkering aanvragen dan moet je in het bezit zijn van een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Deze DigiD code heb je op bijna elke site van de overheid nodig om in te kunnen loggen op de website van het UWV. Het aanvragen van een DigiD code duurt helaas nog rond de 5 werk dagen.  Vraag hier een DigiD aan.

Heb je de DigiD code bij de hand dan kun je beginnen met een  aanvraag voor de WW uitkering. Surf als eerste na de website van het UWV.  UWV  Eenmaal op de site klikt uw op de link WW uitkering aanvragen. Als uw op de link hebt geklikt lees dan de tekst goed door waar uw aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een WW uitkering. Als je door wilt gaan met de WW aan vraag klik je links van de site op de button.  WW uitkering aanvragen

Volg dan de 3 stappen en begin dan met het aanvragen van je WW uitkering.

En nu……

Erken je situatie
Een baan ( gaan ) verliezen is voor veel mensen een zeer ingrijpende zaak; zeker wanneer zij zich jarenlang hebben ingezet met passie en liefde voor hun werk. Bij ontslag kan iemand moedeloos, cynisch, gefrustreerd en soms zelfs depressief raken, zeker wanneer het niet lukt om op korte termijn een nieuwe baan te vinden. Door kort en bondig op te schrijven hoe je er op het gebied van werk voorstaat en welke stappen je moet gaan ondernemen om een nieuwe baan te vinden, kun je meer inzicht in jouw situatie krijgen. Probeer een aantal doelen te stellen aan de hand van die nieuwe inzichten. Maak voor jezelf een stappenplan wat je moet doen: maken / aanpassen goed CV en een sterke basis-sollicitatiebrief die je snel kunt aanpassen aan een vacature. Je inschrijven bij een aantal vacaturesites. Je inschrijven bij uitzendbureau’s, detacheringsbureau’s, ( her ) activeren van je netwerk en wat je zelf nog meer kunt bedenken voor jouw persoonlijke situatie.

Wat staat jou te wachten
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de eerste 3 maanden een erg belangrijke periode zijn: gebruik die dan ook goed. Het gevaar kan bestaan dat je denkt dat je toch nog tijd genoeg hebt, maar die tijd vliegt heel snel om. Baanzoekers zijn gemiddeld zo’n 9 maanden werkloos. Ga er niet van uit dat jij zolang moet wachten, maar stel je daar wel op in. Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk om veel sneller weer aan de slag te komen. Begin daarom meteen met solliciteren en volg onderstaande tips zoveel- / en zo snel mogelijk op. Het beste is om dat niet een voor een te doen, maar om meteen vol gas te geven en alles tegelijk in gang te zetten. Verwacht hierbij niet meteen resultaat en bereid je ook serieus voor op tegenslagen die er zullen komen. Lukt het na een aantal maanden nog steeds niet dan kun jij je somber en gefrustreerd gaan voelen; je begint je af te vragen waarom je niet wordt aangenomen en je gaat inzakken:  want het heeft toch allemaal geen zin. Dit is bij iedereen hetzelfde, dat ligt niet aan jou. Blijf dan bij de les. Het ligt echt niet allemaal aan jou; je kunt reageren op banen waarbij je aan alle eisen voldoet en toch niet worden aangenomen. Dat ligt niet aan jou maar is de keuze van die werkgever. Blijf jezelf dat goed voorhouden, je kunt niet meer doen dan je best. Blijf geloven in jouw kunnen, dat heb je al bewezen in banen. Er komt weer een dag dat je ergens aangenomen gaat worden. Jezelf de put in praten levert je ook in deze situatie helemaal niets op. Haal ook  je energie uit andere dingen dan werk.

Zorg voor structuur
Blijf niet te lang in bed liggen ’s ochtends omdat je toch niets beters te doen hebt, maar ga op een goede manier met de dag om. Plan dagelijks activiteiten in die je voor jezelf moet doen en waarvoor je uit bed moet. Voor een deel is dat natuurlijk proberen weer aan de slag te komen. Doe daarnaast echter ook andere dingen anders raak je sneller gefrustreerd. Zorg dat je iedere dag ook activiteiten buitenshuis hebt en blijf geen hele dag binnen zitten. Doe ook allerlei klusjes die zijn blijven liggen en zaken waaraan je niet aan toe bent gekomen. Zo laat je ook aan jezelf en je omgeving zien dat je op een productieve manier bezig bent en niet maar wat rondhangt. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg voldoende en neem actief deel aan een vereniging of ga zolang een stuk vrijwilligerswerk doen ( zet ook dat vrijwilligerswerk op je CV ). Ook kan het handig en zinvol zijn om deze periode in je leven te gebruiken om een cursus te gaan volgen. Kijk daarvoor op deze site onder: links naar de rubriek: cursus- internetonderwijs. Je verbetert daarmee je positie en je laat meteen op je CV zien dat je daar actief mee bezig bent. Bij werkloosheid zijn werkgevers namelijk erg beducht voor sollicitanten die al maandenlang geen structuur en ritme meer in hun leven hebben gehad.

Solliciteren
Bij het solliciteren gaat het om zoeken en gevonden worden. Een goede CV en sollicitatiebrief is daarbij onontbeerlijk: daarvan zijn voorbeelden te over te vinden op internet. Maar dit is echt maar het begin. Kijk voor CV’s, sollicitatiebrieven en dergelijke ook op deze site onder: tips en: de keuzecirkel. Behalve de traditionele zoek-kanalen als uwv-werkbedrijf, uitzendbureau’s, detacheringsbureau’s en kranten zul je toch ook echt meer moeten doen.

Schakel je persoonlijke netwerk in; vrienden, bekenden, familie, ex-collega’s: laat ze allemaal weten dat jij op zoek bent. Overwin je schroom en breng hen op de hoogte. Probeer ook met zoveel mogelijk mensen te praten hierover, al is het maar een informeel gesprek om te informeren hoe het gesteld is in een bepaald bedrijf en om te vragen om tips. Als je in de krant of hoe dan ook iets leest over een bedrijf dat wellicht gaat uitbreiden of een vestiging bij jou in de buurt gaat openen probeer daar dan een afspraak te regelen. Open solliciteren kan ook een nuttig instrument zijn, kijk ook daarvoor op deze site onder: tips. Heb hier geen hooggespannen verwachtingen van, maar ook hier gaat op niet geschoten is altijd mis: je maakt jezelf bekent en je verspreid zo je CV.

Actief gebruik maken van diverse vacaturesites is daarbij ook handig. Er zijn een aantal mega vacature- banken. Sommige zoals: JobbingMall, AskJim, Jobrapido zoeken vacatures in heel veel andere vacaturebanken. Maak daar een account aan, zet je CV online op een aantal van die sites en stel een profiel in op welke vacatures ze voor je moeten zoeken. Handig is gebruik te maken op die vacaturesites van diverse “searchagents”. Als je deze aanmaakt ontvang je automatisch vacatures in je mailbox. Bijvoorbeeld bij Monsterboard kun je 5 verschillende searchagents instellen. Bijvoorbeeld bij werk.nl kan dat ook. Kijk ook zelf actief naar andere vacaturesites waar dat kan. Kijk ook naar gespecialiseerde vacaturesites voor jouw branche en schrijf je daar ook in. Kijk voor een overzicht van diverse vacaturesites op deze site onder: vacaturelinks. Op vacaturesites kom je soms vacatures tegen van vage detacheringsbureau’s waarvan je je afvraagt of ze wel echt bestaan, zogenaamde spookvacatures. Dit is een verschijnsel dat helaas steeds vaker voorkomt. Als je daar twijfels over hebt vraag dan of ze je een functieprofiel willen mailen. Hoor je vervolgens niets meer dan weet je genoeg. Meld dit dan anoniem op: www.spookvacatures.nl

Ook kan het handig én gemakkelijk zijn om Google voor je te laten zoeken. Je kunt hiervoor een Google-alert instellen. Dit kun je doen per functienaam waarop je wil zoeken. Je kunt tot 1000 alerts instellen, al is dát natuurlijk wel een beetje te veel van het goede! Google zoekt aan de hand van zo’n alert alles af wat op internet te vinden is: niet alleen in vacaturesites, maar ook op publieke sites van bedrijven en organisaties: álles dus. Zodra die ‘jouw’ vacature op hun website hebben gezet wordt die door Google gevonden. Wel moet je een duidelijke zoekopdracht ingeven: het woord vacature moet daar altijd instaan. Ook kun je de zoektekst het beste tussen aanhalingstekens zetten dan wordt létterlijk gezocht naar wat jij wil. Bijvoorbeeld : “vacature medewerker klantenservice Eindhoven”. Zo maak je voor een aantal functienamen een aparte zoekopdracht aan. Vervolgens bij kun je in die Google-melding instellen of je de mail per dag, per week of onmiddelijk wilt ontvangen. Het beste is “per dag” aan te vinken, omdat je dan wel het actuele aanbod krijgt, maar niet vijf of meer mails per dag. Je hoeft je verder niet aan te melden. Alleen die alert aanmaken en je mailadres opgeven volstaat. In iedere mail die je krijgt zit een knop om je op ieder moment weer af te melden van de alert: geen gedoe dus. Kijk op:  http://www.google.nl/alerts

Social Netwerk
Het niet hebben van een account op een sociaal netwerk als LinkedIn, Hyves, Facebook is niet meer van deze tijd en uiterst onhandig. Zie jouw profiel op bijvoorbeeld Linkedin als een publieke, dynamische CV van jezelf die je op ieder moment weer kunt aanpassen en aanvullen. Als je op Marktplaats zoekt naar een Volkswagen Golf uit 2004 zijn er 30 resultaten waarvan misschien 10 zonder foto. Zou je deze 10 überhaupt bekijken? Waarschijnlijk niet, omdat er 90 zijn met foto. Oftewel: Als een recruiter 30 kandidaten moet vergelijken waarvan er 10 geen social media profiel hebben zal hij deze gewoon direct laten afvallen. Zorg dus dat je te vinden bent op een of meerdere sociale netwerken. LinkedIn is een meer professionele variant, Hyves, Facebook en Twitter wat meer persoonlijke. Maak in ieder geval op LinkedIn een uitgebreid professioneel profiel aan. Hou je profiel het liefst gewoon en ongedwongen. Zet daar een leuke maar wel serieuze foto op van jezelf, zonder anderen daarbij.  Naast je profielfoto, is ook je accountnaam iets om over na te denken. Wie zou je zelf eerder aannemen? Jeroen de Groot of BierKampioen89 ? Vul alle rubrieken volledig in maar beperk je wel tot relevante zaken en vermijd leukigheden als: kampioen knakworst eten 2011. Zie je profiel als een uitgebreid CV. Vrijetijdsactiviteiten die van belang kunnen zijn voor werk kun je wel vermelden. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, bepaalde hobby’s, lidmaatschap van een vereniging en dergelijke. Daarmee laat je iets van jezelf zien.

Social media kunnen worden teruggekeken, ook al is het jaren geleden. Kwalijke foto’s op je  account, de huldiging van je 1000 knakworsten in een uur wedstrijd op YouTube maar ook je tweets van afgelopen zaterdagavond… Het wordt allemaal gelezen. Bij LinkedIn is het belangrijk om alle rubrieken goed in te vullen: dus niet alleen arbeidsverleden en opleidingen maar ook de andere. LinkedIn geeft na het invullen van je profiel zelf aan hoe groot jou “profile completeness” is. Ook krijg je daarbij tips welke rubrieken je nog ( beter ) kunt invullen. Doe dat ook, pas als je 100 % profile completeness hebt wordt jouw profiel door recruiters en dergelijke gevonden. Ook een tip voor LinkedIn is om je profiel in een aantal andere talen aan te maken. Met de knop: “create your profile in another language” kun je dat eenvoudig doen. Je krijgt dan als het ware meerdere profielen en zo wordt je op LinkedIn en bij Google veel sneller gevonden. Wijzig regelmatig een kleinigheid op je profiel, ook dat helpt om hoger in de zoekresultaten te komen. Ook kun je op LinkedIn zoeken naar: jobs en daarvoor een searchagent instellen. Doe dat ook hier. Blijf er actief mee bezig, alleen je profiel plaatsen en er verder niets mee doen is niet slim. Oefen met de site, je ontdekt dan steeds meer handige mogelijkheden.

Hoe groter je online netwerk des te groter de kans dat je gevonden wordt. Als jouw profiel er eenmaal op staat ga daar dan op zoek naar mensen die je kent: vrienden, bekenden, familie, je laatste collega’s. Zoek eerst de mensen waar je momenteel contact mee hebt en nodig ze uit om te linken. Ga daarna kijken of je nog mensen uit je verleden kunt vinden die je uit het oog bent verloren: oud klas- / studiegenoten, ex-collega’s, kennissen die je uit het oog bent verloren, etcetera. Van mensen die je aan je contacten hebt kunnen toevoegen kun je ook weer in hún contacten kijken. Doe dat ook en kijk bij nieuw toegevoegde mensen altijd in hun “contacts”. Bij mogelijk nuttige contacten kun je ook die uitnodigen om te linken. Kijk daarnaast op die social media ook naar groups die interessant voor jou kunnen zijn en meld je daar aan. Doe actief mee aan discussies op die groups, zo wordt jouw naam bekent en kom je deskundig over. Het komt regelmatig voor dat mensen die zinvolle inhoudelijke bijdragen leveren aan discussies op een gegeven moment benaderd worden door recruiters voor een baan. Zo bouw je snel een flink netwerk op dat je kan helpen bij het zoeken naar werk. Wees hierbij niet te snel met het botweg vragen naar een baan, pas als dit na een tijd niet wil lukken vraag je aan je contacten of zij je op weg kunnen helpen of tips voor je hebben.

Zorg voor aanbevelingen
LinkedIn recommendations of compliments op Facebook, Twitter en Hyves… Overwin je schroom en regel ze! Ook die worden gelezen en zijn zeer welkom. Vraag jouw ex-collega’s of nog beter ex-leidinggevenden of zij een aanbeveling op jouw profiel willen plaatsen. Bedrijven en recruiters zien dan wat jij waard bent in de mening van andere mensen. Wees echter voorzichtig met complimenten uitwisselen. Als persoon A persoon B aanbeveelt op LinkedIn maar andersom ook, is dat natuurlijk wel erg doorzichtig.

Wees eerlijk
Als je je op de social media anders voordoet dan je in werkelijkheid bent, lukt het je misschien wel om te worden uitgenodigd voor een gesprek maar val je direct door de mand en heeft iedereen, dus ook jij, een hoop tijd verspild en raakt jouw goede naam online besmet. Wees dus jezelf, want bedenk hierbij: contacten die jou uit het echte leven kennen zien meteen als je allerlei zaken hierop zet die niet waar zijn. En zo sta je voor iedereen te kijk als leugenaar.

Wees flexibel
Hou niet vast aan een bepaalde opleiding die je gevolgd hebt of werkervaring die je hebt opgedaan, maar durf breder te denken. In sommige gevallen zul je een baan moeten aannemen die minder goed bij je past en die voorlopig ook minder betaalt. Maak daar geen punt van. Ga na hoe lang je nog moet werken, om dan een tijdje iets doen wat iets minder bij je past of wat minder verdient dan je gewend bent is dan toch helemaal geen ramp. Hou het doel voor ogen: jij wil weer een baan. Dit kan dan een middel zijn om je weer op te werken. Het werk en het feit dat er weer geld in het laatje wordt gebracht zal je ook motiveren om uit te kijken naar een betere baan. Een mogelijk nieuwe werkgever zal deze instelling zeer waarderen. Ook is het veel gemakkelijker om te solliciteren vanuit een baan dan vanuit een situatie als werkzoekende.

Tenslotte
Veel mensen zonder werk kunnen moeilijk accepteren dat zij zichzelf in een nare situatie bevinden waar misschien moeilijker uit te komen is. Probeer te erkennen wat je gevoelens zijn t.o.v. je werkloosheid, en creëer voor jezelf een duidelijk beeld van jouw situatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door duidelijk en helder op papier te zetten wat je dwars zit als het om je werkloosheid gaat. Maak een lijstje met negatieve gevoelens zoals frustratie, boosheid, angst, somberheid, maar probeer ook een aantal positieve punten op te schrijven. Je kunt deze periode in je leven gebruiken om bijvoorbeeld te kijken of je wel wil verder werken in dat wat je altijd gedaan hebt. Misschien heb je allang dromen en plannen om wat anders te gaan doen? Gebruik deze tijd dan om te onderzoeken of dat realiseerbaar is. Praat daar met mensen over of win deskundig advies in. Deel je gevoelens met anderen en pot ze niet op. Misschien kun je erover praten met je partner, vrienden en dergelijke. Of kijk of je via jouw contacten of via internet in contact kunt komen met lotgenoten die in dezelfde situatie zitten als jezelf. Of richt zelf een lotgenotengroep op in jouw omgeving. Besef dat een ontslag er emotioneel flink kan inhakken en vaak eenzelfde rouwproces veroorzaakt als bijvoorbeeld een echtscheiding. Durf dus ook op emotioneel vlak om hulp te vragen. Het kan ook zijn dat jouw omgeving na verloop van tijd jouw emoties die hierbij spelen niet meer kan of wil volgen of daardoor overbelast raakt. Dan kan het goed zijn om een psycholoog of andere deskundige om hulp te vragen en daar te gaan praten over hoe je het beste hiermee om kunt gaan. Een nieuwe werkgever heeft namelijk weinig aan iemand die gefrustreerd, verbitterd en depressief aan een nieuwe baan begint. Als je niets daaraan doet verklein je daarmee fors je kansen op een nieuwe baan.

Succes…………….

Het laatste Schiedam Nieuwland nieuws

Fijne dagen

| Nieuws, ONS NIEUWLAND | No Comments
Lieve mensen, We zijn bijna aan het einde gekomen van 2019. Hierbij willen we u…

Winterklaar tuintje

| Nieuws | No Comments
De Klussendienst is vorige week bij een oudere bewoner in de wijk langs geweest om…

Nieuwland Festival 2019

| Nieuws, Uitgaan | No Comments
Diverse artiesten en dance acts, zoals Grup Deli Dolu & Davul Zuma, Javi Escalera, Sandy…

Trots op onze Koninklijk onderscheiden vrijwilligers

| Nieuws | No Comments
Lintjesregen Schiedam 2019 Op vrijdag 26 april 2019 reikte burgemeester Lamers in het kader van…
Close Menu