Skip to main content

Voedselbank Tuinieren Schiedam

De stichting heet Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam, afgekort tot SSVS.

In 2013 hebben we op de locatie bij Vijfsluizen  een stuk grond in gebruik van ca. 1.600 m2 (in 2012 was dat 400 m2). Ook mogen we de grond rond boerderij Landvreugd  in de wijk Groenoord gebruiken, dit stuk is ca. 1.200 m2. Hierdoor kunnen we in 2013 veel meer mensen verse groente aanbieden. Verder zijn er nog 2 stukken grond in optie. 800 m2 bij een school aan het Dr. Wibautplein en een stuk grond bij het Lentizcollege in de wijk Oost.

Wie zijn wij? 
Wij zijn een stel enthousiaste vrijwilligers met groene vingers. We zien steeds vaker dat mensen in nood afhankelijk zijn van de wekelijkse pakketten van de Voedselbank. Bij de afnemers van de voedselpakketten is dringend behoefte aan verse groente en fruit, vooral in gezinnen met jonge kinderen. Daarom zorgen wij voor verse producten.

Hoe doen we dat
Het project is als burgerinitiatief begonnen en kreeg van de gemeente een bescheiden bedrag om de grond te bewerken, zaden en materiaal te kunnen kopen. In de zomer van 2012 zijn we bescheiden gestart met het verbouwen van groente op een braakliggend stuk grond bij Vijfsluizen. De grond werd beschikbaar gesteld door de gemeente Schiedam. Medewerkers op de tuin zijn enthousiaste vrijwilligers: werkzoekenden, mensen die een maatschappelijke stage lopen of mensen die een leuke maar vooral zinvolle vrijetijdsbesteding zoeken. Het project was een groot succes. Zo groot zelfs dat we een stichting hebben opgericht om de Voedselbank nog beter van groente (en fruit) te kunnen voorzien.

 

 

Doelstelling
De stichting stelt zich tot doel groente en fruit te verbouwen voor de cliënten van de Voedselbank in Schiedam. Op biologische wijze worden groenten  en fruit verbouwd. De opbrengst gaat rechtstreeks in de pakketten van de Voedselbank. In november 2013 waren iets meer dan 200 gezinnen aangewezen op de pakketten van de Voedselbank.

De Voedselbank Schiedam heeft een chronisch gebrek aan verse groente, de vrijwilligers van de stichting leveren een bijdrage door de pakketten met verse groente aan te vullen. Zo van het land, rechtstreeks in de pakketten.

Sociale aspecten
Mensen moeten plezier hebben in het tuinieren. Dat is het belangrijkste. Maar er is ook ruimte voor het sociale gebeuren. Koffie drinken is een gezelligheidsaspect.

We hebben vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking en met de meest verschillende achtergronden. We hebben vrijwilligers die werkloos zijn geworden, mensen die een parttime baan hebben, mensen die uit een oorlogsgebied komen, mensen die een uitkering hebben en gepensioneerden. Een paar mensen die een pakket van de Voedselbank krijgen helpen enthousiast mee met het tuinieren.

Toch hebben al onze vrijwilligers een en hetzelfde doel: Voedsel verbouwen voor mensen in armoede.

Met alle vrijwilligers is de Stichting zeer content. Wij zijn trots op onze gemotiveerde vrijwilligers. Dat mensen hun verhaal wel eens kwijt willen is het menselijk aspect. Onze samenleving is nu eenmaal erg complex. Een luisterend oor kan al veel spanning wegnemen.

Het laatste Schiedam Nieuwland nieuws

Fijne dagen

| Nieuws, ONS NIEUWLAND | No Comments
Lieve mensen, We zijn bijna aan het einde gekomen van 2019. Hierbij willen we u…

Winterklaar tuintje

| Nieuws | No Comments
De Klussendienst is vorige week bij een oudere bewoner in de wijk langs geweest om…

Nieuwland Festival 2019

| Nieuws, Uitgaan | No Comments
Diverse artiesten en dance acts, zoals Grup Deli Dolu & Davul Zuma, Javi Escalera, Sandy…

Trots op onze Koninklijk onderscheiden vrijwilligers

| Nieuws | No Comments
Lintjesregen Schiedam 2019 Op vrijdag 26 april 2019 reikte burgemeester Lamers in het kader van…
Close Menu