Skip to main content

Serious Ambtenaar

In het project Serious Ambtenaar zetten ambtenaren  en anderen zich belangeloos in voor het vervullen van een opdracht. De opdrachtgever doneert een bedrag voor het goede doel aan Serious Request.

Op 20 maart en 27 maart 2015 buigt een groep mensen zich over de opdracht van Woonplus. De opdracht gaat over de Kansenfabriek, een plek in de wijk waar de bewoners kunnen gaan werken aan een nieuwe toekomst. De vraag is? Kun je de kracht van de wijk inzetten om andere bewoners hun kwaliteiten terug te laten vinden en wat heb je daarvoor nodig.

Vraagstuk
De wijk Nieuwland is een aandachtswijk die uit een diep dal komt en langzaam aan het veranderen is naar een meer leefbare wijk. De eerste jaren van opbouw heeft vooral met handhaving te maken gehad. De leefbaarheid is verbeterd door de fysieke en sociale aanpak van de wijk. Hoewel er nog steeds problemen in de openbare ruimte zijn, hebben de bewoners meer vertrouwen gekregen in de aanpak van de wijk.

De uitdaging in Nieuwland is de aanpak van de sociale problematiek. Nieuwland scoort laag op de sociale index. Bewoners zijn lang uit het arbeidsproces, hebben vaak niet de juiste kwalificaties voor een baan, weten niet waar hun kwaliteiten liggen en zijn afhankelijk van een uitkering. Hierdoor ontstaan zaken als eenzaamheid, angst, gebrek aan zelfvertrouwen en ook armoede.

De droom van Nieuwland zit in het beheer van de wijk, hoe kunnen bewoners in de toekomst de wijk Nieuwland blijven ondersteunen en beheren zonder de noodzakelijke hulp van professionals.

  1. Mens: Bewoners faciliteren om hun leven een nieuwe start te geven
  2. Toekomst: Bewoners ondersteunen in het vinden van werk en studie.
  3. Activering: Bewoners stimuleren om zich in te zetten voor de wijk Nieuwland.

Kans:
In Nieuwland een scholengemeenschap, op een paar gebruikers na, helemaal leeg. Deze locatie staat midden in de wijk. Hoewel deze school op de sloopnominatie staat zou het gebouw nog best voor de wijk gebruikt kunnen worden. Door deze locatie te transformeren in een bolwerk van, kunst, cultuur, leren, werken, opleiden en netwerken zou dit gebouw een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Een plek van uitdagen, ontdekken, activeren en ontmoeten gericht de toekomst van de deelnemers.  De Kansenfabriek Nieuwland.

Opdracht
Bewoners die lang uit het arbeidsproces zijn of al vele jaren afhankelijk zijn van de bijstand, hebben zich vaak berust in de situatie waarin zij zich bevinden. Onbewust wordt de sociale problematiek waarin zij zich bevinden steeds groter door het beperkte inkomen. De hoop op een andere/betere leefsituatie is omgeslagen in berusting. Zij willen wel uit de neerwaartse spiraal komen maar zien niet hoe.  De ervaring is, dat op het moment dat iemand ontdekt wat zijn kwaliteiten zijn en daardoor gemotiveerd raakt, iemand veel langer en sneller zich gaat inzetten voor het doel, dat die degene voor zichzelf heeft gesteld.

Stel dat er een locatie in Nieuwland is waar grote groepen bewoners uit de wijk op een informele manier worden uitgedaagd om hun kwaliteiten opnieuw te ontdekken en waar zelfvertrouwen kan worden terug gewonnen. Een Kansenfabriek Nieuwland

Uiteindelijk hopen we  een business case over te houden zodat de Kansenfabriek weer een stap verder gebracht kan worden. Ook niet onbelangrijk, het geld van het goede doel gaat naar de hulp voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Dit geweld  moet stoppen en daar willen we ons allemaal sterk voor maken.

Het team van Nieuwland:
Frans Rutjes – Vereniging van Nederlandse Gemeenten (procesbegeleider)
Jan Wapenaar – Mee Rotterdam Rijnmond
Yvette Neuschwanger – Provincie Zuid Holland
Ilse van der Meer – Gemeente Velsen
Erica Harreman – Moto Ondoso Coaching
Arend Bal – Ipse de Brugggen
Laura de Graaff – Gemeente Molenwaard
Esther Drongelen – van Huijgen – Servicepunt 71
Ida Ramautar – Gemeente Delft
Josien Koperdraat – Ministerie BZK
Bob Venhuizen – Woonplus Schiedam
Roland de Vreede – Gemeente Schiedam
Pieter Liefferink – Ministerie BZK

Begeleiding van uit de gemeente Schiedam
Herman Kriek

Het laatste Schiedam Nieuwland nieuws

Fijne dagen

| Nieuws, ONS NIEUWLAND | No Comments
Lieve mensen, We zijn bijna aan het einde gekomen van 2019. Hierbij willen we u…

Winterklaar tuintje

| Nieuws | No Comments
De Klussendienst is vorige week bij een oudere bewoner in de wijk langs geweest om…

Nieuwland Festival 2019

| Nieuws, Uitgaan | No Comments
Diverse artiesten en dance acts, zoals Grup Deli Dolu & Davul Zuma, Javi Escalera, Sandy…

Trots op onze Koninklijk onderscheiden vrijwilligers

| Nieuws | No Comments
Lintjesregen Schiedam 2019 Op vrijdag 26 april 2019 reikte burgemeester Lamers in het kader van…
Close Menu