Skip to main content

Jan Schriek

Een bezige bij, zo omschrijft mevr. Schriek haar Jan. Altijd bezig, altijd actief. Altijd door gaan totdat hij zijn doel bereikt heeft maar o ’wee als dat niet lukt, dan kon Jan nog wel eens knorrig zijn. Toch herinneren wij Jan als een vrolijke man, die altijd alles voor anderen over had en vooral veel verhalen had. Jan zat nooit om en praatje verlegen.

Zijn grootste hobby was kaarten maar ook vissen en koken. Zijn gezin was belangrijk en dat moet ook wel als je 58 jaar getrouwd bent en 2 kinderen samen hebt laten opgroeien.  Edith en Ruud de 2 trotse kinderen uit het gezin. Echte schiedammers, dat was het echtpaar Schriek, zij hebben elkaar ontmoet bij dansschool Sitton, de jongen uit Schiedam zuid en het meisje uit Schiedam Oost.

Moeilijke jaren waren de oorlogsjaren, naar school gaan was moeilijk en regelmatig werd Jan door zijn moeder erop uitgestuurd om bij boeren in de omgeving, goederen te ruilen voor eten.  Jan wilde niet naar de Ambachtsschool maar ging toch en daar heeft hij de liefde voor het ambachtswerk opgedaan. Hij begon al op 14 jarige leeftijd te werken bij de Baronie (chocoladefabriek). Daarna de opleiding als banketbakker, Jan heeft jaren bij 3 banketbakkers in Rotterdam gewerkt. De liefde voor het koken is ontstaan in zijn diensttijd, hij werd namelijk ingedeeld bij de keuken.

Na zijn diensttijd is Jan gaan studeren, de verschillende diploma’s werden behaald en Vroom en Dreesman wist Jan binnen te halen als banketbakker. Daar heeft Jan 27 jaar gewerkt en hij wist uiteindelijk opte klimmen tot chef van de banketbakkerij en de lunchroom. Bij Vroom en Dreesman maakten ze kennelijk ook vroeger al denkfouten want toen het gebak zelfbediening werd hield Jan het voor gezien. Dat was niet zoals hij het graag zag. Zijn overstap naar de boekhouding past echt bij Jan, gewoon iets anders en de firma Wotra zag het in de “pietje precies” wel zitten. Toch bleef het koken knagen en in 1976 vond Jan de droombaan van zijn leven. Dat wist hij toen nog niet, maar de start bij de Meerpaal (verzorgingstehuis) in Vlaardingen zou de rest van zijn leven domineren. Tot zijn 79 jaar was Jan aan de Meerpaal verbonden. Dik na zijn pensioen stond Jan nog steeds in de keuken van de Meerpaal. Werk en privé liepen zo door elkaar heen, de bewoners liepen weg met kok uit de keuken. Jan was zo’n beetje elke dag bij de Meerpaal te vinden.

Nieuwland
Na de oplevering van de Mackaystraat in 1959 vond het echtpaar Schriek hier hun eerste woning. Net in 1957 in het huwelijksbootje gestapt was de nieuwe wijk Nieuwland een mooi plek om een start te maken. Maar al na een paar jaar later lonkte de nieuwe flats aan de Damlaan en in 1964 vond de verhuizing plaats.  Daar hebben zij altijd met veel plezier gewoond, dat was de plek waar de kinderen zijn opgegroeid. Ook voor Nieuwland heeft Jan veel gedaan, jarenlang  heeft Jan in de bewonerscommissie Damlaan, de bewoners van de Damlaan vertegenwoordigd en heeft Jan ook bij de buurtbemiddeling gezeten. Jan hielp ons bij verschillende projecten in de wijk en was een frequente bezoeker van het Nieuwlandse wijkoverleg.

In 2015 werd Jan Schriek voor al zijn vrijwilligerswerk en verdiensten door burgemeester C. Lamers benoemt tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

Een quote van Jan om niet te vergeten:
“een dag geen Meerpaal, is een dag niet geleefd”

Het laatste Schiedam Nieuwland nieuws

Fijne dagen

| Nieuws, ONS NIEUWLAND | No Comments
Lieve mensen, We zijn bijna aan het einde gekomen van 2019. Hierbij willen we u…

Winterklaar tuintje

| Nieuws | No Comments
De Klussendienst is vorige week bij een oudere bewoner in de wijk langs geweest om…

Nieuwland Festival 2019

| Nieuws, Uitgaan | No Comments
Diverse artiesten en dance acts, zoals Grup Deli Dolu & Davul Zuma, Javi Escalera, Sandy…

Trots op onze Koninklijk onderscheiden vrijwilligers

| Nieuws | No Comments
Lintjesregen Schiedam 2019 Op vrijdag 26 april 2019 reikte burgemeester Lamers in het kader van…
Close Menu