Skip to main content

Het Meesterwerk

Een krachtige school in een prachtige wijk
Een interview met Ton Claassen, 2013
“Mijn school staat niet alleen voor goed onderwijs, ook het samenwerken met de wijk is heel belangrijk”

In de wijk Nieuwland ligt de Rooms Katholieke basisschool ’t Meesterwerk. De kinderen van deze basisschool kunnen midden in de stad spelen in de naast de school aangelegde natuurtuin. Zij krijgen hier natuureducatie en kunnen er groenten verbouwen. De houtsnippers voor het pad door deze tuin hebben de kinderen zelf staan scheppen en de mooi aangelegde sierbestrating die er naast ligt bestaat uit restpartijen. Met behulp van het goede netwerk in deze wijk is er veel gerealiseerd vertelt Ton Claassens, de ondernemende directeur van deze school. Als wij door deze fris ogende basisschool lopen, met zijn eigen bibliotheek, een ouderkamer en zelfs een eigen kinderrestaurant, voel je je welkom en dat is precies de bedoeling van deze school die vanuit een confessionele identiteit, open staat voor iedere cultuur en geloofsovertuiging.

Er hier wordt optimaal gebruik gemaakt van de piekmomenten om te leren.
Anders dan bij de meeste scholen in Nederland, wordt het leeraanbod op het bioritme van het kind aangepast. In landen zoals Frankrijk en Zweden is dit al langer het gebruik. Als de kinderen nog op “de slaapstand” staan is het niet effectief om zware lessen aan te bieden, daarom beginnen we hier rustig met bijvoorbeeld het lezen van een boekje. In de loop van de ochtend, als iedereen in de sfeer van het leren is gebracht bieden wij nieuwe lesstof aan omdat gebleken is dat het kinderen dan juist gemakkelijker nieuwe stof opnemen. Tussen de middag eten alle kinderen op school en er is ruimte voor recreatieve activiteiten zoals sport of creatief bezig zijn ‘s Middags bieden wij herhalingsstof aan en in het laatste deel van de middag wordt er gesport of worden er toepassingsvaardigheden geleerd. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de piekmomenten om te leren.

Luisteren naar wat ouders bezig houdt
’t Meesterwerk is een brede wijkschool en heeft meer taken op zich genomen dan het onderwijzen van kinderen. In de speciaal daarvoor ingerichte ouderkamer kunnen ouders nadat zij hun kinderen naar school hebben gebracht koffie drinken en praten over bijvoorbeeld de leerprestaties van hun kinderen. De begeleiders van deze ouderkamer luisteren naar wat de ouders bezig houdt en organiseren activiteiten en trainingen voor de ouders die het hele gezin ten goede komen.

Een groot deel van de ouders heeft een VMBO vooropleiding of lager, maar het merendeel van de kinderen stroomt hier uit naar een hoger opleidingsniveau. Daarom vinden wij het belangrijk dat de ouders worden bijgeschoold in bijvoorbeeld Nederlandse taal.

Samen smaken maken in het kinderrestaurant
Op de lila muur van wat ooit een klaslokaal was, maar nu een modern kinderrestaurant, staat in zilvergrijs geschreven: “Samen smaken maken” en dat is precies wat we in dit restaurant doen. Kinderen van groep 1 t/m 8 leren samen door middel van kooklessen hoe zij een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken. Omdat een goede fysieke gezondheid bijdraagt aan een goed leerresultaat besteden wij veel aandacht aan een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl. Ook de ouders mogen hier samen koken en kennis maken met elkaars eetcultuur.

Een krachtige school in een prachtige wijk
Ton Claassens heeft nog genoeg ideeën voor deze krachtige school in de wijk Nieuwland. De natuurspeeltuin zou wat hem betreft best aangevuld mogen worden met een miniatuur molenproject, maar ook daar heeft hij het netwerk in de wijk voor nodig.

‘t Meesterwerk is een echte Family school waar de hele familie zich thuis kan voelen, omdat iedereen er welkom is. Zo wordt er samen gebouwd aan een gezamenlijke stabiele toekomst voor de kinderen van deze school.

Het laatste Schiedam Nieuwland nieuws

Fijne dagen

| Nieuws, ONS NIEUWLAND | No Comments
Lieve mensen, We zijn bijna aan het einde gekomen van 2019. Hierbij willen we u…

Winterklaar tuintje

| Nieuws | No Comments
De Klussendienst is vorige week bij een oudere bewoner in de wijk langs geweest om…

Nieuwland Festival 2019

| Nieuws, Uitgaan | No Comments
Diverse artiesten en dance acts, zoals Grup Deli Dolu & Davul Zuma, Javi Escalera, Sandy…

Trots op onze Koninklijk onderscheiden vrijwilligers

| Nieuws | No Comments
Lintjesregen Schiedam 2019 Op vrijdag 26 april 2019 reikte burgemeester Lamers in het kader van…
Close Menu